mandag den 24. september 2007

Foerste arbejdsdag

I dag var vi ude ved Kanjarene for at undervise. Stine og jeg tog sammen til den ene af de to smaa byer vi er tilknyttet til, og Morten, Sara og Nanna tog til den anden sammen med Nawn. Vi underviste fra 9 til 12 ca. Vi var ved skolen, skyggen fra et trae, kl 9, og ca. fem minutter over 9 kom den foerste elev, Anita. De ca 15 resterende boern kom i loebet af den naeste halve time. De er utroligt soede, og de kan faktisk en del. Tal, og tabellerne fra 2-10 har de aeldre elever nogenlunde styr paa, men engelsk kan de ikke meget af. Vi lavede nogle lege med dem, og det va de rigtig glade for. Selv om de er fattige og udstoedte har boernene stadig mod paa livet, og de er ikke bange for at smile.
Kl 12 spiste vi vores medbragte frokost, og derefter startede vi vores 'survey'. Vi gaar fra hus til hus og noterer hvor mange der bor i huset og om de er raske eller ej, om de gaar i skole, hvor meget de tjener, hvilket stand deres hus er i osv. Det tjener baade som en slags uofficiel folketaelling, men ogsaa et hjaelpemiddel til at vi kan foelge den udvikling som forhaabentlig kommer til at finde sted.
Stort set alle maendene drikker og ryger, saa nogle husstande blev vi noedt til at springe over i dag, fordi manden i huset var for fuld til at vaere trovaerdig.
Kanjarene har det meget haardt, men kvinderne har mod, og det er slet ikke til at forstaa hvordan de kan have det i en verden hvor deres boern og maend bliver anholdt af politiet uden grund, og hvor alkohol praeger deres liv i alt for hoej grad.

Jeg er mgeet traet lige nu, jeg sidder paa byens netcafe sammen med stine, igen. Internettet i vores hus kan forventes om en uges tid. Og hvis ikke i denne uge, saa maaske naeste. Saadan er det vist bare her nede.

Stine og jeg blev inviteret hjem til Sarotch (stavemaaden er ikke vandsikker), hvor der inden for de sidste 21 dage var blevet foedt to smaa piger. Familiens fire generationer var der for at hilse paa os, 18 i alt bor de under samme tag. Og Sarotchs far er hele 85 aar gammel, en utrolig alder her nede.

Jeg slutter for nu. Savner Jer alle !
/Hans

FELJ og MNAGLER: Det famoeese og foeromtalte Lotos-tempel staves ved naermere omtanke med et u, saaledes at det endelige resultat bliver Lotus-templet. Og det er stadig meget flot.