onsdag den 26. september 2007

Tredje arbejdsdag

Saa er det mig, Nanna, der sidder paa en af Jhalarpattans internetcafeer (ok denbne her er der kun to computere, hvor kun den ene virker, saa cafe er maaske saa meget sagt) og vil skrive hjem til jer alle, om hvad vi gaar og laver og hvordan vi har det.

Idag var tredje arbejdsdag. Mortan og jeg tog ud til 'vores' landsaby fro at undervise, og Hans, Stine og Sara tog til den anden landsby. Vi undervisate idag boerne i alfabetet. Det er meget svaert, fordi de er vandt til, at de blot skal gentage, hvad laerene siger, saa de forstaar det ikke. Altsaa de kan alfabetetremsen, men ikke de enkelte bogstaver. Der er lang vej endnu til de kan det, men vi er ved godt mod, og haaber meget paa, at vi kan faa laewrt boernene det. Det er ioevrigt rigtigt, hvad Hans foer har skrevet, boernene er meget soede (jo Cathrine, det maa jeg nok indroemme) og meget smukke!

Baaede Hans, jeg og de tre andre synes det er haardt at se og isaer moede alle de boern og familier. De er simpelthen saa utroligt fattige, og deres fremtid ser ogsaa meget dyster ud. Naeste alle maendene drikker deres hjemmebraendte alkohol, og en del af kvinderne goer det ogsaa. Vi har moedt en mor, som havde drukket rigtig meget, fordi politiet samme morgen var komme og havde taget hendes soen og sat ham i faengsel, uden nogen grund. Eller grunden til at politiet gjorde det var, at saa ville moderen skaffe nogle penge (ved at saelge alkohol) og koebe sin soen fri. Forfaerdeligt. Det er bare et af de mange mange eksempler paa, hvordan Kanjarernes dagligdag er. En typisk indkomst for en Kanjar-familie er ioevirigt ca 100 Rs om dagen, ca 13 kr.. Det er haardt at hoere og se alt dette, men der er ogsaa en masse smaa glaeder i samfundet. Og det fantastiske er, at specielt vi frivillige er med til at skabe disse glaeder!

Det er meget fedt at vaere her! Vi faar utrolig meget (nogle gange for meget) opmaerkonsomhed fra lokalbefolkningen. Naar vi gaar paa gaden kigger alle efter os, og en aften, hvor vi var inde hos en skraeder og bestille noget toej, samlede der sig imens et stort 'publikum' sammen uden for butikken, bare for at se paa os hvide mennesker. De sammenligner os med alle de kendte som de ser i frensynet, for herude har de ikke rigtig set hvide mennesker andre steder end i fjernsynet. Der har ogsaa vaeret et billede af os i en Rajastan-avis, uden der rigtig stod noget specielt om os.

Men altsaa vi har det godt, og de tre andre danskere, Stine, Sara og Morten, er rigtig soede. Idex-guiderne og the staff i vores virkelig dejlige hus, er ogsaa rigtig venlige og vil os helt klart det bedste.
Det var alt for denne gang. Jeg haaber I alle har det godt i kolde Danmark :-)

Nanna